Het zijn de kleine dingen

Het fijne van reizen is niet alleen dat je totaal nieuwe wereld ontdekt en er helemaal uit bent, maar ook dat je specifieke zaken uit je thuisland gaat herwaarderen.
Als we bij het grote beginnen, het concept Europa is hier echt een ding. En ik begrijp het ineens. Europa is echt wel cool. Binnen vier uur rijden zit je in een totaal andere wereld met ander eten, andere cultuur en een vreemde taal.
Hier hebben we inmiddels een afstand afgelegd, van grofweg Denemarken naar Parijs maar het is toch echt duidelijk nog steeds hetzelfde land. Onwaarschijnlijk mooi en fijn, laten ik duidelijk zijn, het is nog altijd fantastisch en zalig. Het is alleen glashelder dat wat zo vanzelfsprekend is aan Europa, dat, dat hier niet bestaat. Er is geen één mooie oude romantische binnenstad, een gezellig dorpje met een oude kerk met een pleintje met kroegjes eromheen of romantische fonteinen en imposante gebouwen of gewoon een oud bakkerijtje met lokale delicatesse en vers brood.
Dat bestaat hier allemaal niet. Zelfs in de ‘gezellige’ plaatsjes bestaat het ‘gezellige’ centrum nog altijd uit een doorgaande autoweg met daaraan wat cafés en barretjes. De bakkerij is een plek waar je taartjes kan krijgen en ‘pies’ (waar overigens helemaal niks mis mee is) maar brood ho maar. Brood koop je hier gewoon in de supermarkt om te toasten. Voordeel is wel dat dit brood eindeloos lang houdbaar is.

Maar goed de romantiek van Europa dus, dat is ineens iets heel exotisch geworden. En deze herwaardering is goed nieuws, dat betekent dat we nog heel veel mooie reisjes in het verschiet hebben waarvoor we niet de hele wereld over hoeven te reizen. Aan de andere kant, stedentrips? Mmm, het is ook wel het romantische beeld wat je hier krijgt door de afstand.

Verder zit de grote herwaardering bij de NS. Lieve mensen we hebben echt een fantastisch openbaarvervoernetwerk in Nederland, werkelijk waar top klasse. Treinvertraging en af en toe een trein die uitvalt, is dat nou echt een probleem? Hier is géén openbaarvervoer. Er zijn drie of vier treintrajecten in specifieke delen van het land en die rijden dan drie keer per week één keer. Verder zijn er enkele plaatsjes waarvan je zou kunnen zeggen dat er een bus rijdt, maar dat is dan ook alleen op specifieke dagen, bijvoorbeeld alleen maar op maandag en donderdag en dan ook enkel om 7:00 uur in de ochtend. Dat is het. Dus een auto is essentieel. Gelukkig hebben onze smile and wave. En ik leen momenteel een fiets (vooral leuk op de sporadische vlakke stukken). Een fiets is ook zoiets on-Nieuw Zeelands, iedereen doet hier werkelijk alles met de auto.

Tot slot zijn het uiteindelijk de kleine dingen die het doen. Naast het Nederlandse drinkwater en centrale verwarming ben ik gek genoeg, geloof het of niet, de Nederlandse theedoek gaan waarderen. Ja , ik zag het ook niet aankomen maar man, man, man, een theedoek die afdroogt is dus echt een walhalla. We zijn hier in nog géén enkel verblijf een theedoek tegengekomen die daadwerkelijk de borden en het bestek droogmaakt. En nee het komt niet door de droger. Op veel plekken ontbreekt het, net als aan cv, aan een droger. Het is echt compleet bizar. Ik wil niet als een overspannen huisvrouw klinken maar het is echt heel erg frustrerend. Wat tegelijkertijd geweldig nieuws is, want dit zijn mijn problemen op het moment. Hoe fijn wil je het leven hebben. Ik ga nog even de afwassen!